СОФІОЛОГІЯ

Культурологічний словник

СОФІОЛОГІЯ (від грец. sophia – мудрість і…логія) – релігійно-філософська течія, в основу якої покладено проблематику, пов’язану з поняттям-міфологемою “Софія”. Як всякий символ, вона пропускає плюралістичний характер своїх можливостей. У Київському християнстві (Іларіон, Клим Смолятич) насамперед асоціюється з “Премудрістю Божою”. Відповідно до неї, світ є не тільки творінням Бога, у його основі лежить особливе божественне начало – “душа світу”.

Софія – інстанція, що перебуває

між творцем і творінням, є джерелом божественної енергії, забезпечує рух нагору (“сходження нас”) і рух донизу (“сходження до нас”). Звідси походить іпостасна природа С., але вона не ототожнюється ні з однією з трьох божественних іпостасей, а виступає як четверта. Через неї світ, природа, людина ніби допускаються всередину Божества, Трійці, які, приймаючи світ у себе, одночасно проявляють себе в ньому. Звідси долається той розрив між “творінням”, що вважалося ділом Божим, і “спасінням”, яке було проблемою людства. Цей підхід був притаманний візантійському і римському варіантам християнства. Київське християнство через софіологічну інтерпретацію намагається зняти цей розрив, вважаючи, що віра і спасіння грунтуються не на аскетично-чернечому спогляданні або логічно-розсудкових конструкціях, а на активному релігійному житті як продовженні творіння.


1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...


Ви зараз читаєте: СОФІОЛОГІЯ